Dynamisch en capaciteitstarief

Dynamisch tarief voorbeeld
Day Ahead Prijzen 8 Maart 2022

Day Ahead Trading...

dynamisch tarief voorbeeldOp de Belgische energiemarkt maakt men gebruik van het Day Ahead Trading systeem, dit zorgt voor een dynamisch tarief. Deelnemers kunnen voor ieder uur van de dag bieden op hoeveel zij willen betalen voor de energie. Er is een prijsbereik gedefinieerd die ligt tussen -500€/MWh en 3.000€/MWh. Wanneer de markt sluit en het laatste bod is geaccepteerd wordt er gekeken naar het snijpunt van de gevraagde en de aangeboden hoeveelheid energie.  Wanneer het capaciteitstarief er aankomt in Juli 2022 kunt u dus via het dynamisch tarief en EVA veel slimmer omgaan met je verbruik.

Clearingprijs...

close-up photo of monitor displaying graphDit snijpunt of clearingprijs wordt vervolgens door alle afnemers betaald en uitbetaald aan alle aanbieders. Op deze manier bekomt men een variabele energieprijs per uur. Zo kunnen afnemers een variabel energietarief aanbieden aan hun klanten die rekening houdt met de prijs per uur. Op deze manier kan een verbruiker veel stroom verbruiken wanneer de prijs per uur het laagst ligt. Zo vermijd u ook een hoog capaciteitstarief.

Piekverbruik...

man in black suit jacket and black pants figurineEva automatiseert dit proces voor u. Eva bekijkt op welk tijdstip de prijs/MWh het laagst ligt en zorgt dat uw piekverbruikers op deze momenten stroom verbruiken of dat de opslagcapaciteit wordt opgeladen aan de laagste prijs. In de bovenstaande grafiek kunt uw perfect afleiden hoe Eva de prijs voor u kan drukken. Tijdens de momenten dat de prijs/uur het laagst ligt (10u – 12u) zou Eva stroom van het net kunnen gebruiken om uw thuisbatterij op te laden. Tijdens de pieken zou Eva dan stroom van uw pv-installatie of thuisbatterij kunnen verbruiken om uw energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw elektrische auto pas opladen via het net wanneer de prijs het laagst is. Tijdens de piekuren kan uw voertuig opgeladen worden via de zonnepanelen of via de opgeslagen energie in uw thuisbatterij. 

Een groot verschil...

Om even een vereenvoudigd voorbeeld te schetsen over hoe Eva u kan helpen bij uw energiefactuur maakten wij volgende rekensom. Op de bovenstaande grafiek bereikte de prijs/MWh een piek van €700/MWh. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.5MWh. Als uw gezin voor dit verbruik de prijs van €700/MWh zou moeten betalen dan bekomt u een eindafrekening van €2450. Wanneer u echter kijkt naar het laagste uurtarief in bovenstaande grafiek dan zien we dat de prijs/MWh aan €150/MWh stond. Hiervoor zou u een eindafrekening krijgen van €525. Het verschil tussen de twee eindafrekeningen bedraagt maar liefst €1925. Dit is natuurlijk een vereenvoudigd voorbeeld maar u snapt uiteraard hoe Eva kan helpen met het drukken van de prijs. 

Handige links...