smaller logo

Geen abonnementskosten
De winst blijft bij u

Dynamisch tarief

Day ahead trading

Op de Belgische energiemarkt maakt men gebruik van het Day ahead trading systeem. Deelnemers kunnen voor ieder uur van de dag bieden hoeveel zij willen betalen voor de energie. Wanneer er een tekort is aan energie zal men veel bieden voor de energie. Wanneer er een overschot aan energie zal men minder bieden voor de energie. Er is een prijsbereik gedefinieerd die tussen €-500/MWh en €3000/MWh ligt.

Wanneer de markt sluit en het laatste bod geaccepteerd is wordt er gekeken naar het snijpunt van de gevraagde en aangeboden hoeveelheid energie. Zo bekomt men een dynamisch tarief.

Clearingprijs

Dit snijpunt of clearingprijs wordt vervolgens door alle afnemers betaald en uitbetaald aan alle aanbieders. Op deze manier bekomt men een dynamische energieprijs per uur. Zo kunnen afnemers een variabel energietarief aanbieden aan hun klanten die rekening houdt met de prijs per uur.Doormiddel van dit dynamisch tarief en EVA kan u slimmer omgaan met uw energieverbruik. Hierdoor kunnen we ook het capaciteitstarief beperken.

Dynamisch tarief voorbeeld

Capaciteitstarief

In 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd. Hierdoor zal men niet alleen gaan betalen voor de hoeveelheid energie die uit het net gehaald wordt maar zal men ook gaan betalen voor de pieken.

Daarom is het essentieel om uw verbruikers te gaan spreiden en batterijen te plaatsen.

Deze batterijen zullen de pieken gaan afvlakken waardoor er minder betaald moet worden.

Een groot verschil...

Om even een vereenvoudigd voorbeeld te schetsen over hoe EVA u kan helpen bij uw energiefactuur maakten wij volgende rekensom. 
Op de bovenstaande grafiek bereikte de prijs/MWh een piek van €700/MWh.

Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 
3.500 kWh of 3,5MWh. 

Als uw gezin voor dit verbruik de prijs van €700/MWh zou moeten betalen dan bekomt u een eindafrekening van €2450.

Wanneer u echter kijkt naar het laagste uurtarief in bovenstaande grafiek dan zien we dat de prijs/MWh aan €150/MWh stond. 


Hiervoor zou u een eindafrekening krijgen van €525. Het verschil tussen de twee eindafrekeningen bedraagt maar liefst €1925. Dit is natuurlijk een vereenvoudigd voorbeeld maar u snapt uiteraard hoe EVA kan helpen met het drukken van de prijs.