Slim energiebeheer en meer

EVA is een slimme energiemanager die voor jouw het beste verbruiksprofiel gaat samenstellen.
Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met EVA zal EVA jouw verbruik allereerst gaan monitoren.
Wanneer EVA voldoende data heeft verzameld krijg je een gepersonaliseerd verbruiksprofiel. Aan de
hand van dit verbruiksprofiel zal EVA voor jouw een ideaal verbruiksschema opstellen en uitvoeren.

Een kort overzicht

EVA bestaat uit twee delen. Allereerst heb je het software gedeelte. Dit is een applicatie op het internet waarop je kan inloggen. Als tweede heb je ook het hardware gedeelte. Dit is een kleine controller die door één van onze techniekers aan jouw omvormer wordt gekoppeld en geconfigureerd. Na de configuratie zal het mogelijk zijn om alle data vanuit jouw omvormer te gaan lezen op de webapplicatie. De EVA controller leest namelijk de data uit jouw omvormer en kan ze daarna naar de webapplicatie sturen.

Op de webapplicatie vind je een aantal zaken terug. Zo kan je een overzicht opvragen van jouw verbruik over een bepaalde periode. Naast deze grafieken vind je ook jouw gepersonaliseerd verbruiksprofiel terug op de webapplicatie. Hierin vind je alles terug over jouw energieverbruik. Ook weersvoorspellingen en de dynamische prijzen zal je kunnen terugvinden op de webapplicatie.

Het sturen van apparaten

Zoals vermeld in hierboven zal EVA gekoppeld worden aan jouw omvormer. Deze koppeling gebeurt via UTP-kabels die ervoor zorgen dat er gecommuniceerd kan worden via het modbus protocol (rs485).

Het modbus protocol is een data communicatie protocol ontwikkeld in 1979. Ondertussen is dit protocol de standaard geworden wanneer het gaat over data communicatie. Met dit protocol kan EVA kleine boodschappen sturen en ontvangen naar en van de omvormer.

Op deze manier is het dus mogelijk om instructies te sturen naar de omvormer aan de hand van data die de omvormer naar EVA heeft verstuurd.

Voorbeeld van een instructie:

– Omvormer stuurt data door naar EVA
– EVA ziet aan de hand van deze data dat de batterij vol is en dus niet meer moet worden opgeladen
– EVA laat weten aan de omvormer dat opgewekte energie rechtstreeks mag verbruikt worden in plaats van naar de batterij te sturen

Dit is natuurlijk een zeer simpel voorbeeld maar toont wel aan tot wat EVA uiteindelijk in staat zal zijn.

API's

Nu we weten hoe EVA communiceert met de omvormer kunnen we een volgende functionaliteit van EVA gaan bekijken. EVA werkt namelijk met verschillende API’s om op de meest voordelige manier te gaan verbruiken.

Een API (of Application Programming Interface) is een universele link tussen twee aparte programma’s. Via een API kan elk programma dus communiceren met externe programma’s. Als je voorbeeld data uit een extern programma wil laten zien op jouw eigen programma kan je dit doen via een API.

EVA gebruikt onder meer API’s om toegang te krijgen tot de laatste weersvoorspelling en de day-ahead prijzen. Vooral die laatste is interessant voor het bekomen van voordelige energie.

Day-ahead prijzen

De day-ahead prijzen zijn de prijzen/uur voor elektriciteit die de dag voordien zijn vastgelegd via een veiling. Energieleveranciers kunnen op deze veiling bieden op Elektriciteit en aan de hand van deze veiling worden dan de prijzen berekend voor elektriciteit op de volgende dag.

Hierdoor kan EVA dus een dag op voorhand al gaan kijken naar de prijzen/uur voor elektriciteit. Dit is enorm interessant om te besparen op Uw energieverbruik. Zo kan EVA gaan beslissen op welk moment er het best wordt verbruikt via de batterij of het net.

Als U bijvoorbeeld grootverbruikers hebt is het natuurlijk handig om te weten wanneer je deze effectief het best gaat gebruiken.

Voorbeeld van day-ahead prijzen:

In deze tabel kan je duidelijk zien dat de prijs het laagst staat tussen 03u en 04u. Dit zou dus een perfecte gelegenheid zijn om een grootverbruiker zijn werk te laten doen.

Denk bijvoorbeeld aan een Elektrische wagen laten opladen via het net. Als U de wagen zou opladen van 18u tot 24u zou u heel wat meer betalen dan tussen 24u en 06u. Via dit principe gaat EVA dus te werk. Er zijn talloze manieren waarop EVA zal kunnen besparen in Uw energieverbruik. bijvoorbeeld op minder zonnige dagen kunnen beslissen om de batterij te gaan opladen van het net wanneer de prijs laag staat (vb: 24u – 08u).

Overdag en s ‘Avonds, wanneer de prijs dan het hoogst staat én er het meest wordt verbruikt, kan je dan deze energie uit de batterij weer gaan verbruiken.

Een ideale installatie

EVA heeft natuurlijk een aantal elementen nodig om optimaal te werk te gaan. Zo is een digitale meter noodzakelijk en heb je bij voorkeur een dynamisch energie contract bij jouw energie
leverancier.

Zonder een dynamisch energie contract kan EVA namelijk niet inspelen op de day-ahead prijzen. Wel zal je zonder een dynamisch energie contract wel nog altijd je verbruik kunnen monitoren en rapporten opvragen vanuit de webapplicatie.

Ook raden wij een pv-installatie aan met een thuisbatterij. Met een thuisbatterij heeft EVA namelijk alles om de perfecte balans te vinden in jouw energie verbruik. Ook zal je met een thuisbatterij optimaal gebruik kunnen maken van het injectie tarief door overtollige energie op te slaan in de batterij en deze terug te injecteren wanneer dit het interessantst is.

Verder beschik je het liefst over een stabiele wifi verbinding zodat EVA ten allen tijde met het internet verbonden kan blijven. Mocht dit niet het geval zijn kunnen we nog altijd samen kijken om een oplossing te vinden. Eventuele kosten zijn dan wel voor de klant.